FB
+48 782 222 420 Kontakt
Zdradzamy sekrety naszych preparatów

Znajdziecie ją w szamponach przeznaczonych dla psów o długiej, miękkiej, lejącej sierści. Simondsja kalifornijska, to pustynna roślina występująca w Ameryce Północnej.

Z jej odkryciem i opisaniem wiąże się anegdota. Otóż jej naukowa nazwa oznacza "Chińska", a to dlatego, że przez pomyłkę została włożona do zielnika z roślinami z Chin właśnie.

By Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=195486

Roślina ta, jak wiele innych była wykorzystywana w medycynie rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie używali jej właściwości do leczenia chorób skóry. Oczywiście, kiedy bliżej zbadano właściwości wosku wyciskanego z nasion tej rośliny, znaleziono dla niego wiele innych zastosowań.

Wśród nich - smarowanie delikatnych i precyzyjnych mechanizmów. To od czasu kiedy zakazano polowań na wieloryby. Przy bliższym poznaniu składników simondsii kalifornijskiej, okazało się, że ma skład zbliżony do spermacetu, oleju, który w naturze występował w głowie kaszalota.

Od tego czasu naturalnie występującą roślinę zaczęto hodować wszędzie tam, gdzie były ku temu warunki.

Składnik kosmetyków używany jako smar precyzyjnych mechanizmów? To nie ostatnie zadziwiające zastosowanie wydzieliny tej rośliny. Ponieważ stosuje się ją do produkcji kosmetyków, nie zdziwi nikogo, że znalazła zastosowanie również w medycynie. Ale to nie koniec. Naukowcy znaleźli dla niej także zastosowanie przy produkcji... pestycydów.

Prawda, jak wszechstronna jest Simondsja kalifornijska? Zastanawiacie się pewnie czy mieliście z nią styczność. Wymienione już jej nazwy mówią cokolwiek niewielkiej grupie wtajemniczonych botaników czy osób pracujących z tą pożyteczną rośliną.

Wydzielina, która ma tak szerokie zastosowanie, to nic innego, jak popularny olej jojoba. Dar natury, którego podstawowe zastosowanie zauważone przez żyjących w zgodzie z naturą Indian, dziś bywa zbawienne przy problemach ze skórą i włosami ludzi, a teraz - dzięki ekspertom firmy Acrylmed - także dla naszych psów.

By Kenneth Bosma - Seeds on a Female Jojoba Bush, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11908393

Najważniejsze właściwości i składniki oleju uzyskiwanego z nasion tego krzewu, to działanie:  

- bakteriobójcze,

- antygrzybiczne,

- witamina A, E i F.

Są to witaminy które wspomagają naturalne funkcjonowanie mechanizmów skóry, pomagają w jej regeneracji, przyspieszającej jej regenerację, a także opóźniają procesy starzenia.

Nic dziwnego, że psy, które są pielęgnowane kosmetykami Dr Lucy, zawierającymi ten cudowny składnik wyglądają tak wspaniale.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl